Thursday, December 14, 2017

Baked Macaroni Cheese


Bahan-bahan :
1 tin kecil Prego Carbonara Cendawan
1 tin kecil Campbell's Cream of Mushroom
1 pek daging ayam kisar
2 cawan macaroni
1 pek mix cheese (cheddar, mozzarella & parmesan) atau boleh guna pizza topping-
(saya biasanya guna brand perfect italiano pizza plus atau Emborg pizza topping)
4 biji cendawan butang
1/2 biji lada benggala
1 sudu kecil italian mixed herbs
Garam
Lada hitam
Minyak zaitun





Masak cara saya :

Rebus makaroni hingga lembut. Tos dan ketepikan

Saute daging dengan minyak zaitun.
Masukkan krim carbonaran dan sup cendawan. Tambahkan 2 tin air (sukat guna tin prego or campbell's tu).
Tunggu sampai mendidih dan kuah pekat sedikit, sambil sambil kacau2 supaya kuah tidak berketul2 dan daging tidak melekat.
Masukkan cendawan dan lada benggala yang telah dihiris atau dicincang.
Perisakan dengan garam (jika perlu), lada hitam dan mixed herbs.
Biar kuah pekat ikut tahap kesukaan masing-masing.
Gaulkan dengan makaroni.
Lapiskan makaroni dan cheese dalam bekas (cheese makaroni cheese makaroni dan atas sekali topping dengan cheese)
Bakar dalam oven dalam masa 15 minit atau agak2 cheese topping tu dah cair n garing.
Sedia untuk dihidang. Kalau rasa nk pedas, boleh tabur chili flakes.






No comments:

Post a Comment